ULTRAVİOLE SİSTEMLERİ

Ultraviyole ile dezenfeksiyon işlemi, suya herhangi bir kimyasal madde veya oksidant ilave etmeksizin 254 nm dalga boyunda UV ışını vererek virüs, bakteri ve mikroorganizmaların DNA larını parçalama sonucu gerçekleşir. Düşük Basınçlı lamba yardımı ile UV dalgaları üreten dezenfeksiyon sistemi; bakteri, virüs, küf, mantar, alg ve bunların yumurtalarını etkisiz hale getirir.

Sonuç olarak suyun, kimyasal ve fiziksel yapısı bozulmadan, mikrobiyolojik açıdan sağlıklı şekilde arıtılmış su elde edilmiş olur. Çevre ve insan sağlığına zararlı THM gibi yan ürünler oluşmaz.

UV teknolojisi ile dezenfeksiyon, 254 nm dalgaboylu UV ışınları kullanılarak sağlanır. Bu ışınlar mikroorganizmalar ile temas ettiklerinde, DNA’larına ‘fotooksidasyon’ yoluyla hasar vermektedir DNA’sı tahrip olan canının üreme dahil tüm hücre faaliyetleri durur ve hücre ölümü gerçekleşir. Dezenfekte edilecek su UV ünitelerinde yoğun şekilde UV ışınlarına maruz kalmakta, su içindeki mikroorganizmalar etkisiz hale gelmektedir.

UV Üniteleri çevre dostudur ve  kimyasal kullanmadan dezenfeksiyon sağlar ve bu sayede suyun kimyasal özelliğini değiştirmez. Dezenfeksiyon süresi çok hızlıdır ve kimyasal maddeler ile dezenfeksiyonda gerekli uzun temas süresini temin eden büyük temas tanklarına ihtiyaç yoktur.

Bir diğer dikkat edilmesi gereken konu ise, sistemin nihai kullanıma en yakın yere konulmasıdır. Ayrıca sistemden çıkan su özellikler atmosfere açık ayrı bir üniteye girmemeli ve bekletilmeden kullanılmalıdır. Ultraviyole lambaları ortalama 9000 saat kullanım ömründen sonra yenisi ile değiştirilmelidir. Bu süre üreticilere göre değişiklik gösterebilmektedir.

Ultraviyole sistemler, kolay uygulanır, yan ürün oluşturmaz, suyun tadında değişim yapmaz, dezenfeksiyon kabiliyeti yüksektir, korozif madde oluşturmaz ve ekonomiktir.