NİTRAT ARITMA SİSTEMLERİ
Nitrat giderim sistemlerinde çözünürlüğü son derece yüksek olan nitrat tuzlarının sulardan uzaklaştırılması yada giderilmesi; membran filtrasyon, iyon değiştirici reçineler ve absorbsiyon filtreleri ile sağlanabilmektedir.
Nitratın giderilmesi Kimyasal ve fiziksel çöktürme işlemleri ile mümkün değildir.
Nitrat giderim sistemlerinde anyonik reçine dolgu malzemesi olarak kullanılmaktadır. Diğer anyonik reçinelerden farkı; nitrat tuzlarını sülfatlardan daha önce deiyonize etmesidir.
Nitrat giderim sistemlerinde filtrasyon etkisi; nitrat tuzları > amonyum tuzları > sülfat tuzları > klorür tuzları > bikarbonatlar şeklindedir.
Sularda yüksek miktarda nitrat bulunması gelişmiş ve gelişmekte olan birçok ülke için ciddi bir halk sağlığı sorununu da beraberinde getirmiştir. Bazı ülkelerde 50 mg/L’nin altında nitrat içeren su kaynaklarına erişilebilmesi imkansız hale gelmiştir.
Su kaynaklarındaki en önemli nitrat kirlenmesi mezarlıklar altından geçen yer altı suları, kanalizasyon suyu karışması ve tarımsal gübre kullanımına bağlı olmak üzere çeşitlilikler arz etmektedir. Yüzme havuzları ve termal havuzlarda ise ana kirlenme kaynağı idrar, ter ve ölü vücut atıklarıdır.
İçme sularındaki nitrat oranı gıda sektöründe besi hayvancılığı, yumurta yetiştiriciliği ve süt üretiminde büyümenin engellenmesi ve üretimin azalmasına sebep olmaktadır.